Taxhundens egenskaper

I den här artikeln ska det förklaras närmare om taxens speciella egenskaper och mentalitet. Man kan nämligen tro, på grund av dess lilla storlek, att den inte klarar så mycket. Där har man dock fel. Taxar är några av de småhundar som är mest uthålliga och som älskar att vara ute och röra på sig. Att skaffa en tax och lämna den ensam i soffan större delen av dagen, kommer att straffa sig självt.

En egen karaktär

Taxhundar kan vara ordentligt envisa och de ger inte upp i första taget. Denna egenskap är uppskattad när de jagar ute i skog och mark och är således en viktig egenskap i rasens standard. Deras vilja är makalös men de är samtidigt hundar med stor intelligens och har lätt för att lära sig skillnad mellan rätt och fel. Dock krävs det en konsekvent ägare som håller den på plats så att den inte blir lynnig. Fördelen med en liten tax är att man samtidigt har känslan av att ha en stor hund hemma. Taxen är verkligen ingen gläfshund som sitter i knät utan en uthållig träningshund som bara väntar på att få samarbeta med sin ägare.
Korthåriga taxar är också mycket bra vakthundar. Då den är mycket vaksam, hör den minsta ljud och reagerar på alla konstigheter. Även strävhåriga kan skälla ut en ovälkommen gäst ordentligt men om man vill ha lite extra krut, så ta en korthårig som anses livfull till max. Strävhåriga taxar tenderar att vara lite extra sportiga och gillar när det händer saker omkring dem. Långhåriga kan vara en aning mer reserverade och lugnare än sina kusiner. Dock har de alla en gemensam nämnare – de är bra på jakt och otroligt egensinniga. Och intelligenta, det får man inte glömma bort.

Så tar man hand om sin tax

Om man inte jagar, är det fördelaktigt att man ändå går på olika kurser med taxen eller tränar sök så fort man har tid så att hunden inte blir understimulerad. Jaktprov kan man göra även om man inte ger sig ut och jagar med den senare. Har man taxen enbart som sällskap, vilket är vanligt numera, bör man ändå avsätta mycket tid för den och låta den utveckla sina sinnen. Då får man en trevlig kamrat och en följsam kompanjon som tycker om att vara med en. Lämna inte en tax ensam för länge.

Se upp med vikten

Taxar tycker om att vara aktiva så om den blir fet är det helt och hållet ägarens fel. En tax har lätt för att gå upp i vikt om man ger den en aning för mycket mat eller låter den dega hemma på sofflocket istället för att ge sig ut på promenader. Som ägare måste man därför vara på sin vakt och se till att ens hund äter precis det den ska och inte mer. Är man sportig själv är detta verkligen ett plus. Trots taxens små ben travar den gärna runt och hoppar och skuttar. Man kanske inte ska ge sig ut och springa mil efter mil oavbrutet med sin lilla hund men en liten lätt joggingtur är förmodligen inga problem.