Taxen som jakthund

Om man ställer ut sin tax och vill ha de höga utmärkelserna, måste man vara beredd att genomgå jaktproven med dem först. Taxar ska gjort proven för drivande hund, grythund samt viltspår. Dessa prov är för att tillgodogöra sig kraven för att kunna bli avelshund, eftersom rasstandarden är av stor betydelse då.

Jagade grävling

I början när taxen avlades fram i Tyskland, kallade man den först för deckelhund som betyder grävlingshund. Detta på grund av deras förmåga att kunna hitta grävlingar i deras gryt och driva dem. Taxen används fortfarande till att hitta grävlingar men även andra grytdjur som kanin eller räv. Jakt är det som taxen är bäst på och förr i tiden trodde man att den ibland speciella markerade svarta randen på ryggen, även kallad jaktrand, var avgörande för om hunden var en god jägare eller inte.

Vilt som taxen gärna jagar

Förutom grytdjur, har taxen blivit en erkänd rådjursjägare och en mångsidig jägare som gärna ger sig på allt möjligt vilt. När rådjursstammen ökade på 40-talet blev det högre efterfrågan på mindre långsamdrivande hundar som exempelvis taxar för att hålla efter stammen. Förutom rådjur är räv, råttor och kaniner eller harar vanliga byten för taxar.

Skiljer sig jaktinstinkten åt hos de 3 raserna?

Ja, men bara till en liten del. De taxar som lämpar sig minst för jakt är de långhåriga som ofta är lugnare och mer reserverade än de strävhåriga eller de korthåriga taxarna. Instinkten skiljer sig även åt mellan de olika storlekarna. Normalstora taxar är de hundar som används till jakt och dvärg-och kanintaxarna ser man inte lika mycket av i skogarna. De har också en mindre utvecklad instinkt som gör att de hellre passar för annan sysselsättning eller som sällskapshund. Dock måste även dessa hundar ha en stark ledare. De är också taxar när allt kommer omkring och brukar vara små energiknippen. Se därför till att träna alla taxar, oavsett vilken ras det är eller vilken storlek de har.

Egenskaper som gör taxen till en bra jakthund

Förutom sitt energiska och envisa kynne, är taxen skapt för att kunna smita ned i gryt. De har korta ben som gör att de lätt kan ta sig in i hålorna och den långsmala kroppen gör även att de kan ta sig in i gryten. Med det starka bettet kan de senare hjälpa till att greppa tag om bytet när det väl är skjutet. Taxen har ett kraftigt käkparti som gärna bär på saker och man ska inte underskatta dess styrka. Formatet på kroppen är alltså perfekt för att göra taxen till den drivande jakthunden den är.

En drivande grythund – vad innebär det?

Om man skaffar sig en drivande jakthund, betyder det att hunden följer spåret av drevdjuret och skäller samtidigt. På så sätt för den djuret närmare ägaren som sedan kan skjuta djuret. Spårning är mycket väsentligt för en tax och de nosar upp det mesta. Drivande jakthundar delas upp i långbenta och kortbenta och jagar mindre vilt som hjort, rådjur, grävling eller harar samt räv.
Taxen är samtidigt en grythund som hjälper till genom att antingen gå in i grytet och ställa bytet eller driva ut det till en väntande skytt.